Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/zahasd/domains/maandbladzuidafrika.nl/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_required has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/zahasd/domains/maandbladzuidafrika.nl/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_optional has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/zahasd/domains/maandbladzuidafrika.nl/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; panels_cache_object has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/zahasd/domains/maandbladzuidafrika.nl/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Zoekveld

ZIM - René van Rijckevorsel

Een robbertje vechten met de zoon van Robert Mugabe

 

René van Rijckevorsel, Zim. Amsterdam: Cargo, 2016. 315 pagina’s. ISBN: 9789023426806. Prijs: € 19,98.

 

Journalist René van Rijckevorsel (1961) woonde van 1996 tot 1999 in Zimbabwe. Hier deed hij inspiratie op voor zijn tweede thriller, Zim.

De hoofdpersoon is Felix Wellenstein, een jonge dokter uit een gegoed milieu (zijn vader heeft als chirurg bij het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag de Oranjes ‘in zijn portefeuille’). Felix doet aan kickboksen en skateboarden, hij houdt zichzelf scherp door af en toe een Ritalinnetje te poppen en sinds hij op zijn tiende bij de dood is omgedraaid, kent hij geen angst meer en waant hij zich onsterfelijk. Niet de slechtste eigenschappen voor een held uit een avonturenverhaal!

Als hij hoort dat zijn vroegere studievriend Diederik, die als vrijwilliger aan het hoofd stond van een kliniek op het platteland van Zimbabwe, bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen, besluit Felix naar het zuiden af te reizen voor de begrafenis. Felix kent Zimbabwe nog uit de tijd dat zijn opa daar een boerderij had. Zijn oma heeft het land nog op tijd kunnen verlaten, maar voor zover Felix weet, is zijn opa gestorven aan een hartaanval op de dag dat de veteranen van president Mugabe Grootfontein met geweld annexeerden.

Kort ná zijn aankomst in Harare raakt Felix betrokken in een gevecht met een paar straatschoffies. Als getrainde kickbokser deelt hij een paar rake trappen uit. Had hij dát nu maar niet gedaan, want zijn slachtoffer blijkt niemand minder dan de onfortuinlijke zoon van Robert en Grace Mugabe! Onmiddellijk zet de veiligheidspolitie de achtervolging in, maar dankzij de bloedmooie studente Victoria kan Felix ontsnappen, en belandt hij op een idyllisch eiland voor de kust van Mozambiek. Laat Victoria’s vader Simon Mann nu net de nieuwe eigenaar zijn van de riante villa die het Nederlandse koningspaar Willem-Alexander en Maximá vanwege politieke druk moesten verruilen voor een optrekje in Griekenland…

Geleidelijk krijgt Felix steeds meer aanwijzingen dat Diederiks dood misschien geen ongeluk is geweest. En is zijn grootvader écht aan een hartaanval overleden? Om het antwoord te vinden op deze en vele andere vragen, móet Felix terugkeren naar Grootfontein, de boerderij waar hij als kind zo veel gelukkige vakanties heeft doorgebracht. Hier komt hij ook weer in contact met Melody, zijn vroegere speelmaatje, die inmiddels niet alleen is opgegroeid tot een gracieuze jonge vrouw, maar die zich ook heeft bekwaamd als ranger. Melody kent de woeste natuur van Zimbabwe als geen ander.

Zo ontvouwt zich een spannende plot, waarin illegale mijnbouw, moderne slavernij, diamantsmokkel en neushoornstroperij nauw met elkaar verweven zijn. Het verhaal krijgt een extra dimensie doordat Van Rijckevorsel voortdurend verwijst naar bestaande situaties en Robert en Grace Mugabe opvoert als personages in zijn roman; zelfs de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma krijgt nog even een bijrolletje! Door dit soort verwijzingen gaat alles wat de lezer hierover weet, meeresoneren in het boek. En het complot strekt zich steeds verder uit. Uiteindelijk heeft Felix Wellenstein zelfs het verloop van de beurskoers op Wall Street in handen…

Tussendoor moet hij ook nog kiezen tussen de ravissante Victoria en de natuurlijke schoonheid Melody.

Met Zim heeft René van Rijckevorsel een onderhoudende thriller geschreven, waarbij hij handig gebruik maakt van het dramatische landschap en de rijkdom aan thema’s die het Afrikaanse continent de schrijver van een spanningsverhaal te bieden heeft. Af en toe neigt hij naar het absurde of naar al te grove generalisaties. Maar doorgaans weet hij binnen de grenzen van het betamelijke te blijven. Vooral in het begin, wanneer Felix nog in Nederland is, slaagt de schrijver er ook in om met een paar scherp gekozen woorden een milieu te typeren – met name het milieu van corpsballen en oud geld dat Felix heeft gevormd. Later raken de dialogen helaas soms wat houterig.

Al met al vormt dit boek een verrijkende en soms amusante toevoeging tot het genre van de Nederlandse misdaadroman.

 

Ingrid Glorie